Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Асен Личев, служебен министър по околна среда и води,

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Асен Личев, служебен министър по околна среда и води,
Коментари Харесай

Асен Личев от МОСВ: Събарям стени в министерството, в буквалния смисъл

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Асен Личев, длъжностен министър по околна среда и води, разяснява мангановата вода в Брестовица и други наболели проблеми, в предаването " Студио Хъ " по 7/8 тв: 

" Говирих с регионалния шеф на Пловдив, който е като локален губернатор. 197 млн. кубически метра язовир има над Брестовица, цялостен с планинска вода, а долу популацията пие мръсна подземна вода. Възложили са на израелска компания изследване и доставяне с чиста планинска вода, само че изследването е на етап координиране с виновните институции. Докато няма единно управление на водния бранш, всички институции дърпат чергата. Сега ще има възобновяване на държавността, ще има кой да влага за чиста вода в Пловдив и покрайнината. 

Министерски съвет утвърди над 8,5 за потребностите на Изпълнителната организация по околна среда. Заварих бюджета на министерството с недоимъци. Имаше 8,5 млн лв. недостиг от ОПОС и 1,5 по Изпълнителна агенция по околна среда. Днес парите от Министерски съвет ще бъдат трансфер за свършена работа на сръбски и гръцки специалисти и оперативната стратегия ще ги възвърне. 

Има предел в бюджета от 70 млн. лв. при наличност 194 млн. лева и не може да се харчи за никакви политики по запазване на околната среда и водите. 

Когато поех министерството, ми връчиха единствено един джойстик от един тв приемник и разбрах, че 8,5 млн трябват да се заплати на тези, които са си свършили работата.

Трява да се отстранен лимитите в бюджетите. Лимитът е въведен от по предходното Народно събрание и то си е отпътувало. 

Минимум 10 млн. лев не е могъл да погаси предходният министър, с цел да приема аз бюджета без недостиг. Заварих електронно ръководство в министерството, имаше три порти с пропуски с електронни карти за по 10 индивида, електронно министърът се беше обсадил отвред. Махам електронния пропуск, ще съборят тези стени, тъй като министерството е на суверена, не е на министъра.

Приехме система за отпадъците, за може до 2025 година да стигнем 55% преработване на битови боклуци. Да понижим броя на генерирани боклуци, а останалите да схванат, че отпадъците не са отпадъци а първични материали. Днес се одобри позицията в България във връзка с правосъдната процедура за наднормено наличие на фини прахови частици. Днес пледирахме Европейски Съюз да ни разгласи за почтени, 6000 евро дневно бяха санкциите. 5 136 дневно в допълнение. Ангажиментът за чистотата на въздуха пада върху кметовете. Отворих вратите за Неправителствени организации, анулирах заповед за строителство в Смокиня " - изясни какво е приключил до в този момент министърът. 

Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР